Ferdar Automation Technology Nederland BV te Almere is actief in de automatisering van palletiseren en dé- palletiseren, orderpicking, machine be-/ ontlading, product handling, assemblage en andere machinale bewerkingen, door de inzet van industri ële robots. Ferdar treedt daarbij op als "Robotics System Integrator", waarbij ook service, onderhoud en trainingen tot de dienstverlening behoren. Toepassingen zijn te vinden in uiteenlopende industrieën waaronder de voedingsmiddelen-, de metaalbewerkende-, de hout- en kunststofindustrie alsmede in de logistieke sector.

Ferdar is voortgekomen uit de nevenactiviteiten van een bekende Nederlandse importeur van metaal-bewerkingsmachines, die in 1987 startte met belading van CNC-draaimachines m.b.v. robots. Omdat de kennis en ervaring zich daarna ook verder ontwikkelde op en in andere industrieën, zijn de activiteiten in 1996 afgestoten en door Ferdar Automation Technology als kernactiviteit zelfstandig voortgezet. Het aantal gerealiseerde projecten is sindsdien explosief gestegen.

Turn-key levering

Ferdar integreert de industriële robots in zowel nieuwe als bestaande productie situaties en verzorgt daarbij tevens alle randproducten, zoals grijpers, transportsystemen, beveiligingsproducten, enzovoorts. Leveringen vinden plaats onder "Turn-key" voorwaarden, waarbij Ferdar garant staat voor de oplevering van de totale installatie.

Optimale rendementsverbetering

Ferdar behaalt door een maximale integratie in het totaalproces van de gebruiker, een optimale rendementsverbetering, zowel productietechnisch, logistiek als informatietechnisch. Door de hoge betrouwbaarheidsgraad van de huidige generatie robots, zijn deze zeer geschikt voor continue productie. De door Ferdar ontwikkelde optimale manmachine communicatie (MMI) via de Teach Pendant, staat garant voor een minimum aan bedieningsfouten en een maximum aan bedieningsgemak.

Overal inzetbaar

Robots kunnen in alle takken van de industrie worden ingezet voor productie-automatisering. In korte tijd heeft Ferdar een groot aantal automatiseringsprojecten gerealiseerd in o.a. de voedingsmiddelen-, metaal-, kunststof-, automobielindustrie en logistieke sector, waarbij de omvang varieert van kleine metaalbewerkende bedrijven met 2 man tot bedrijven met meer dan 1.000 medewerkers in de voedingsmiddelenindustrie.

Toepassingen

Door de ruime ervaring met onder meer de volgende toepassingen, kunnen de meeste logistieke- en handlingsvraagstukken snel worden opgelost:
  • Palletiseren
  • Dé-palletiseren
  • Verpakken
  • Foodhandling
  • Mixed palletiseren
  • Machine be-/ ontladen
  • Machinale bewerkingen

Palletiseren en dé-palletiseren

Ferdar beschikt over ruime knowhow bij de inzet van industriële robots voor het stapelen en ontstapelen van in- en uitgaande stromen verpakte goederen. Door integratie van de robots in systemen met transportbanen, de-stackers voor pallets,stapelvormers, formeereenheden, AGV's, etc., worden totaalsystemen ontwikkeld, die voor een volledig geautomatiseerde orderafhandeling kunnen worden ingezet. Gerobotiseerde palletiseersystemen kunnen worden ingezet voor een grote verscheidenheid aan verpakte producten, zoals trays, dozen, kratten, zakken, glazen potten, emmers, gebundeld en ongebundeld karton alsmede drukwerk.

Levensmiddelenhandling

Met name in de foodsector worden steeds meer industri ële robots ingezet in de productielijnen voor levensmiddelen. Hierbij gaat het zowel om handling van verpakte als onverpakte producten. Voorbeelden zijn terug te vinden in de chocolade-, kip- en kaashandling. De industriële robots nemen hier veel zwaar en eentonig werk uit handen.

Robotics System Integrator

" De functie van de Robotics System Integrator ligt in het leggen van de verbinding tussen de specifieke eisen van het productie proces en de mogelijkheden die instrumenten en systemen bieden "